Welkom op de website van Traiterie Chef
Waar het allemaal mee begon

Waar het allemaal mee begon

Veel mensen vragen zich af waar onze liefde voor lekker eten vandaan komt. Tja, dat gaat eigenlijk een heel eind terug. Al voor dat Jomar en ik ook maar konden bedenken dat wij verliefd op elkaar zouden worden, hield de één al van taartjes eten en de ander van taartjes bakken. Het kan gewoon geen toeval zijn dat de taart waarmee Chef nu zo bekend is geworden, ook de eerste taart is die ik ooit bakte: APPELTAART.
Het recept kwam van mijn tante en is al sinds 1977 bij ons in de familie. Onze dochter heeft voor Chef het recept verder verfijnd, maar het aloude recept geef ik u graag mee. Overigens, met dit oude recept heb ik Jomar nooit weten te verleiden. Er zaten “dingetjes” in, ofwel krenten en rozijnen, en daar houdt Jomar nog steeds niet van. Dat het toch nog wat tussen ons is geworden is een wonder.

APPELTAART VAN TANTE RIET

Voor het deeg:
250 gram bloem, 180 gram boter, 120 gram basterdsuiker, ietsje zout, ½ ei om het deeg mee te bestrijken.

Voor de vulling:
4 goudreinetten, ½ theelepel kaneel, 100 gram krenten en rozijnen, 100 gram suiker, wat geraspte citroenschil en citroensap.

Bereiding:
Bloem, boter, basterdsuiker en zout goed door elkaar mengen (met behulp van twee messen) en het deeg even in de koelkast zetten. De appels in schijfjes snijden en besprenkelen met de citroensap. De krenten en rozijnen wassen en drogen in een schone doek. Daarbij een ½ theelepel kaneel en de geraspte citroenschil. Dit alles een poosje wegzetten, dan trekt het er lekker in. Taartvorm invetten. De oven voorverwarmen op 150-160 graden Celsius of stand 3-4. Deeg in drieën verdelen, 1/3 voor de bodem, 1/3 voor de rand en 1/3 voor het vlechtwerk. Deeg met de deegroller uitrollen. Als de bodem en de rand in het bakblik zit, moet je wat beschuitkruim op de bodem strooien voor het vocht. Dan de vulling erin, en daarna het vlechtwerk. Deeg bestrijken met los geklopt ei en zeker 1 tot 1 1/2 uur in de oven. Met breinaald controleren of hij gaar is.