Welkom op de website van Traiterie Chef
To bake or not to bake

To bake or not to bake

Kijkt u ook altijd naar die kookprogramma’s op tv? En vraagt u zich ook wel eens af waarom je daar nou naar blijft kijken? Als we de televisiemakers moeten geloven zijn het leuke en leerzame programma’s, en zet het aan om zelf actief te gaan koken en gezonder te eten.

Zelf heb ik jaren naar al die programma’s van tv koks gekeken, maar eerlijk gezegd ben ik er mee opgehouden. Je maakt honderd aantekeningen op honderd kleine briefjes, en vervolgens doe je er niets mee. Ik geloof dat ik nog nooit één gerecht heb gemaakt uit die overvloed van recepten. Uit schuldgevoel had ik een paar jaar geleden zelfs bedacht om iedere week zelf koekjes te bakken. Dat was toch niet zo moeilijk? Dus heb ik op vakantie een schattig blik gekocht om de koekjes in te kunnen bewaren, en een bordje om de koekjes leuk te presenteren. Goede reden om te gaan bakken dacht ik. Nou, dat is al weer twee jaar geleden en het eerste koekje moet ik nog bakken!

Maar waarom blijven we dan toch zo massaal kijken naar die tv koks? Nou gewoon, omdat het heerlijk is om eens iemand anders te zien ploeteren in die keuken en dat jij, na een dag hard werken, lekker lui op de bank daar naar mag zitten kijken. Niks niet zelf koken of bakken, laat een ander het maar doen.

U begrijpt het, dat leuke blik voor mijn zelf gemaakte koekjes zal wel hopeloos leeg blijven. Maar mocht u zelf toch nog eens een ingeving krijgen om actief te worden in de keuken, dan geef ik u hierbij het recept van het lievelingskoekje van mijn man: Eierkoeken. Lekker makkelijk en kan niet mislukken.

Eierkoeken

Nodig voor 6 stuks
• 2 eieren
• 100 g suiker
• Rasp van een halve citroen
• 100 g bloem
• 1 tl bakpoeder
• Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Klop de eieren met de suiker tot een glad mengsel. Zeef de bloem en voeg de rasp van de citroenschil, het bakpoeder en een snufje zout toe. Spatel dit mengsel zachtjes door het eierbeslag. Niet te lang spatelen, anders sla je het lucht uit het beslag. Leg bakpapier op de bakplaat en maak 6 hoopjes beslag. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de hoopjes beslag ligt, want de koeken dijen uit bij het bakken. Bak de eierkoeken in de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.